Kurumsal Risk Analizi

Şirketimizi etkileyebilecek olumlu veya olumsuz faktörleri tanımlarız. Risk oluşturabilecek durumları yönetim olarak değerlendiririz. Şirketin hedeflerine ulaşabilmesi için temel dengeyi bozmayacak şekilde riski analiz ederiz. Güvence altına alınamayan risklerden uzak durmaya çalışırız. Beklenmeyen durumlarda ortaya çıkabilecek durumlardan çalışanlarımızı ve taahhüdümüzde bulunan işlere zarar gelmeyecek adımlar atarız.

Kurumsal Risk Yönetimi Maddeleri

  • Sistematik, sürekli, kurumsal yaklaşım
  • Stratejik kararlar
  • Risk alınmış getiri
  • Ortak risk tanımlaması yapılması
  • Risk portföyü yaklaşımı
  • Performans yönetimi
  • Risk maliyetinin belirlenmesi

Risk Grupları

  1. Finansal Riskler
  2. Stratejik Riskler
  3. Operasyonel Riskler
  4. Dış Çevre Riskleri

Finansal Riskler

Finansal risk, risk grubunun en kilit noktası olarak düşünebiliriz. Birçok faktörü de içinde barındırmaktadır. Kurların dalgalanması alış ve satış yaptığınız ürünleri, fiyat artışı olan işlerinizdeki dengeyi doğrudan etkilemektedir. Piyasaları ve global olayları yakından takip etme gereksinimi de beraberinde getirir. Ülkedeki faiz oranları yapılan yatırımları, bankaların stratejik tutumlarını da etki altında bırakmaktadır. Krediye bağlı, öz kaynakların yeterli olmadığı işlerde riski beraberinde getirir. Yatırımcı portföyünü bu risk unsuru bulunan etkenlerden uzak tutarak riski en aza indirgiyoruz, süreci en iyi şekilde yönetmek için çalışmaları sıkı tutuyoruz. 

Stratejik Riskler

İş modeli oluşturmadan faaliyete geçmeyiz. Yanlış atılan adımlar stratejik riskleri beraberinde getirir. Modeli oluşturduktan sonra iş yapılacak portföyü oluşturmaya başlarız. Yatırım yapılacak projelerin değerlendirmesini yaparak, bütçe planlamalarını yaparız. Organizasyon şemamızı yaparız ve süreci tamamladıktan sonra stratejik riski en aza indirgeriz. Doğru stratejiler doğru sonuçları beraberinde getirir.

Operasyonel Riskler

Operasyonel Riskleri belirli başlıklar halinde ele alırız. Faaliyete geçmeden operasyon şemasını oluştururuz. Önümüze çıkabilecek engelleri iyi analiz etmemiz gerekir. İlk önce çevre, çalışan sağlığı ve güvenliği için yapılması gereken koşulları yerine getiririz. Tedarik, kapasite ve verimlilik gibi konu başlıklarını ele alırız. Bu konuları başlangıçta değerlendirmek konsantrasyonumuzu arttırdığı gibi süreç yönetimimizi de rahatlatmış olur. İnsan kaynakları devreye girerek çalışan bağlılığını arttırmak için çalışmalarda bulunur. Bu şekilde performans yönetimini kontrol edip iş gelişimine katkıda bulunma yüzdesini arttırmış oluruz. İş durma olasılığını en aza indiririz. Hukuki prosedürleri aşmak için gerekli destekleri alırız. Müşteri memnuniyeti sağladıktan sonra marka değerimizi gereken seviyeye çıkarmış oluruz. Maddeler halinde paylaştığımız süreci tam teşekkürlü yerine getirdiğimiz takdirde operasyonel riskleri minimum düzeye indirmiş oluruz.

Dış Çevre Riskleri

Yasalar ve düzenlemeleri doğru analiz etmemiz gerekir. Mevzuata aykırı iş yapılması riskleri beraberinde getirir. Sektördeki değişiklikleri yakından takip etmek değişimi rahatlıkla yönetmemizi sağlar. Bu sayede müşteri talepleri karşılama imkanımız yükselir. İstenilen ekonomiyi sağlayabilmek, doğru fiyatlarla iş yapabilmek bizi her zaman bir adım öne taşımaktadır. Rakip firmaları takip etmek, politik davranmak, iş etiği ve yönetim kurallarımız çerçevesinde hareket etmemiz başarıyı beraberinde getirecektir.